woensdag 19 september 2018

CRYPTO GEOPOLITIEK

Het wordt interessant om te volgen welke rol crypto's zullen spelen binnen de geopolitieke calculus van nationale overheden om onder andere de Amerikaanse hegemonie te ondermijnen.

crypto geopolitiek
De wereldmacht van het Amerikaanse imperium is vooral financieel van aard doordat landen gedwongen zijn om de petrodollar te gebruiken en lokale banken dollars als reserve moeten aanhouden. Vele staatsobligaties worden uitgegeven in Amerikaanse dollars en het globale betalingsverkeer verloopt voor het belangrijkste deel door het SWIFT-systeem. Het SWIFT-systeem is misbruikt geworden door de Amerikaanse inlichtingendienst en de Amerikaanse overheid heeft Iran niet alleen enorm belast van sancties maar ook afgesneden van het SWIFT-systeem. Nationale overheden die een dubbele verhouding, wantrouwig zijn ten aanzien van de Amerikaanse ambities of ronduit vijandige houding hebben ten aan zien van het Amerikaanse unipolaire optreden op het wereldtoneel, zullen proberen de Amerikaanse invloed proberen in te perken door te kiezen voor alternatieve betalingssystemen voor SWIFT. China heeft concreet al het CFETS opgezet om de Chinese Yuan te kunnen internationaliseren.

Het lijkt er verder op dat crypto's zoals Bitcoin en nieuwe decentraliseerde netwerkprotocollen op basis van blokchain technologie hier verder een meer prominente rol gaan spelen. Venezuela heeft al een eigen cryptomunt, de Petro, uitgegeven om weer kapitaal te kunnen verkrijgen, hyperinflatie te bestrijden en de Amerikaanse sancties te omzeilen. Iran is ook begonnen aan de ontwikkeling van een eigen cryptomunt. De aartsvijand van Iran, Saoudi-Arabie lijkt via Ripple een alternatief voor SWIFT op te bouwen. Het is namelijk niet uit te sluiten dat ze ook in het schotveld van de Amerikanen kan komen. Met het vermijden van SWIFT wordt indirect ook de hegemonie van de Amerikaanse dollar verder ondermijnd en zijn er alternatieven om bijvoorbeeld een PetroYuan te verwezenlijken met behulp van het Ripple netwerk.

Een goed artikel over dit onderwerp kan hier op Medium worden gevonden:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten