vrijdag 9 november 2018

Bitcoin technologie - fintech project

Bitcoin als een nieuwe technologie en fintech project?

Bitcoin open source fintech project
Bitcoin gaat over de ontwikkeling van een nieuwe technologie en kan het beste worden omschreven als een uit de hand gelopen open-source financieel technologisch project waarbij een nieuw geldstelsel wordt ontwikkeld op basis van een nieuwe vorm van cryptogeld zonder derde partijen. Een gedistribueerd geldstelsel met een valuta eenheid zonder banken is een nieuw historisch fenomeen. Tien jaar geleden was het een open-source experiment, opgestart door Satoshi Nakamoto, die stond in de traditie van de cypherpunks. Bijna niemand verwachtte dat het experiment zou slagen. Na tien jaar hard werken en zonder enige interruptie wordt Bitcoin nu beschouwd als een alternatief globaal betalingsnetwerk. De bitcoins worden als een nieuw beleggingsobject beschouwd.

Dat is niet vreemd. De monetaire politiek en de geldlimiet ligt cryptografisch vast en kan niet worden veranderd. Het voorgeprogrammeerde beleid is gebaseerd op de monetaire theories van de Oostenrijkse School van economisch denken en de werking van goud. Het feit dat de bitcoins als een nieuwe vorm van digitaal goud zouden kunnen opereren zonder dat daarvoor banken voor nodig zijn, maakt het direct een interessante speculatieve belegging. Het is een nieuwe hedge tegen een financieel systeem gebaseerd op fractioneel bankieren en exponentieel stijgende schulden.

Het lijkt erop dat de financiele wereld Bitcoin nodig heeft en een nieuwe geopolitieke calculus heeft. Goed en gereguleerd Bitcoin vermogensbeheer staat op de agenda van de institutionele beleggers. De vraag of Bitcoin haar belofte kan waarmaken hangt vooral ook af van de manier waarop Bitcoin als een open source financieel technologisch project verder wordt ontwikkeld. Uiteindelijk is Bitcoin software en kan er veel bovenop de Bitcoin blockchain worden geprogrammeerd met behulp van het maken van Bitcoin zijketens. Het belangrijkste project is het bouwen van een tweede transactienetwerk bovenop de hoofdketen van de Bitcoin: Lightning Network. Op deze manier wordt Bitcoin schaalbaar en kan het daadwerkelijk functioneren als een effectief betalingsnetwerk waardoor de use case voor digitaal goud zal worden versterkt. Dit zal niet zo snel gaan als vele analisten doen vermoeden. Bitcoin heeft al een indrukwekkend netwerk effect met een globaal opererende mijnbouw industrie en een enorme marktkapitalisatie. De ontwikkeling moet langzaam en voorzichtig gaan aangezien er veel op het spel staat. Een verandering in het basisprotocol moet dan ook worden gezien als het equivalent met een verbouwing van een nucleaire reactor. Een grote fout kan leiden tot desastreuze gevolgen.

Het is vanuit deze optiek dat de ontwikkeling van Bitcoin moet worden gezien. Het is een open source financieel technologisch project voor het opbouwen van een nieuw globaal 24/7 opererend gedistribueerd geldstelsel met verschillende lagen en toepassingsgebieden met de bitcoins als de goudstaven en de blockchain als het fundament en uiteindelijke grootboek voor de ware staat van het Bitcoin geldstelsel. Het zal nog een aantal decennia duren voordat dit wonderwerk klaar zal zijn en vandaar moet een investering in bitcoins als een lange termijn investering worden gezien.

Dit artikel is gebaseerd op de artikels van bestebank.org over Bitcoin. Het is de persoonlijke mening van de schrijver en geen beleggingsadvies. Voor meer informatie:








Geen opmerkingen:

Een reactie posten